Full källtext
Dnr KS 2018/152
KS § 74 Svar på medborgarförslag om ännu
vassare skolmatspolicy – Jokum Lind Jensen
m.fl.
Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget med motiveringen
att förvaltningen redan i dagsläget arbetar på ett tillfredsställande sätt för bra
skolmat ur de perspektiv som förslagsställaren förespråkar utifrån vad
budgetramen medger och baserat på den tillgång till ekologiska och närodlade
livsmedel som erbjuds på marknaden.
Kommunfullmäktige ger kostenheten i uppdrag att tillsammans med berörda
förvaltningar och enheter undersöka möjligheter till att kunna öka inköpen av
klimatsmarta och/eller ekologiska alternativ om det kostnadsdrivande matsvinnet
minskas. Uppdraget ska återrapporteras till kommunstyrelsen under 2019.
Sammanfattning av ärendet
Jokum Lind Jensen med flera har i skrivelse den 27 mars 2018 lämnat in ett
medborgarförslag. I skrivelsen framförs att en rad föräldrar i Fengersfors gärna
ser en vidareutveckling av kommunens skolmatspolicy. De fyra huvudpunkter
som de gärna vill ha mer fokus på är att:
– den totala andelen ekologiska livsmedel ökar, samt att vissa livsmedelsgrupper
prioriteras, exempelvis bör all potatis, frukt, grönt, kött och mejeriprodukter vara
ekologisk
– andel kött som serveras bör minska, vid de tillfällen kött serveras ska det vara
närproducerat ekologiskt kött,
– det dolda sockret bör minska och man vill ta det ett steg ytterligare genom och ta
bort ketchup, sylt, honung från menyn,
– en blodsockerstabil mat serveras.
Kommunfullmäktige i Åmåls kommun antog den 5 april 2017 den Livsmedels-
och måltidspolicy som gäller i alla Dalslands kommuner och Säffle kommun.
Policydokument är vägledande i arbetet med att kvalitetssäkra och utveckla
måltiderna i de kommunala köken.
Kostenheten har under 2018 fått ett nytt livsmedelsavtal. I upphandlingen har
UMH – kriterier och produktspecifika krav används för att erhålla produkter som
håller så hög kvalité som möjligt och med hänsyn till miljö och djurskyddskrav.
Livsmedels- och måltidspolicyn har varit styrande i upphandlingen, den politiska
prioriteringsordningen är i första hand närproducerade och svenskt och i andra
hand ekologiska livsmedel.
Som ett resultat av prioriteringsordningen köper kostenheten endast kött, fågel
och mejerivaror av svenskt ursprung. Det nya livsmedelsavtalet innehåller ocks
närproducerad mjölk från Wermlands mejeri, ekologiskt naturbeteskött från
Gröna Gårdar samt en ökad andel ekologiska livsmedel inom de varugrupper som
bedöms hålla en bra kvalité till ett rimligt pris. Exempel på livsmedel som
kostenheten väljer att köpa ekologiskt är: mjölk, yoghurt, fil, nötkött, ris, pasta,
matvete, bulgur, couscous kaffe, te, kakao, kryddor, bär.
Kostenheten kommer under 2019-2020 att delta i ett 2-årigt kompetens-
utvecklingsprojekt ”Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider”. I
projektet ska Västra Götalandsregionen tillsammans med 10 kommuner lära sig
mer om vegetarisk matlagning, minskat matsvinn och informationsspridning om
klimatsmart mat i de offentliga restaurangerna. Projekt finansierat av Klimatklivet
– Naturvårdsverket, VG-regionen och de deltagande kommunerna.
Målet med projektet är att minska klimatpåverkan med 13 % under projekttiden.
Det centrala i projektet är att minska andel kött, öka det vegetariska samt minska
matsvinnet. Med hjälp av verksamhetsstödet Hantera kan klimatpåverkan följas
för Åmåls kommuns inköp.
Beslutsunderlag
– Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott den 27 februari 2019 § 40
– Tjänsteskrivelse av biträdande kostchef den 20 februari 2019
– Kostnadsberäkning vid 100 % ekologisk den 7 februari 2019
– Medborgarförslag den 27 mars 2018 inkl bilaga med lista på förslagsställare
Beslutet skickas till
Förslagsställarna
Tony Lundin
__________
Lämna ett svar