1. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att inte gå vidare med utbudsförändringen.
Deltar inte i beslutet och protokollsanteckning Ledamöterna för Grönblå deltar inte i beslutet.
Ärendet :
Ärendet handlar om att Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) föreslår att psykiatrimottagningen på Öckerö stängs och att patienterna överförs till subspecialiserade öppenvårdsenheter inom vuxenpsykiatrin. Små utlokaliserade öppenvårdsenheter har svårt att upprätthålla den kompetens som krävs för att ge en evidensbaserad vård till specialistpsykiatrins olika diagnosgrupper. Föränd-ringen är också ett led i verksamhetens anpassning för en budget i balans. Cirka 300 patienter får idag vård vid psykiatrimottagningen på Öckerö. De största diagnosgrupperna avser affektiva sjukdomar och neuropsykiatriska funktionsned-sättningar men även psykossjukdomar och personlighetssyndrom omhändertas. Patienter med beroendesjukdomar och bipolära syndrom har tidigare överförts till subspecialiserade enheter i Göteborg. De berörda patienterna kommer behöva resa till Göteborg för att få sin vård. I genomsnitt handlar det om cirka 3-6 besök per år. En mindre grupp patienter behöver besök oftare. Bussförbindelserna är goda mellan upptagningsområdet och centrala Göteborg där enheterna som ska ta emot patienterna finns. Omställningen till fler digitala vårdmöten bedöms också möjliggöra god tillgänglighet även om det fysiska avståndet mellan patient och vårdgivare ökar. Dessutom kommer detäven fortsättningsvis att finnas möjlighet till mobila insatser för patienter med särskilda behov av att få vård i hemmiljö. Samverkan med vårdgrannar inom SU påverkas inte då mottagande enheter redan har upparbetade samverkanskanaler där. Samverkan med kommunala aktörer i upptagningsområdet behöver etableras av mottagande enheter. Dock finns på de mottagande enheterna lång erfarenhet av samverkan med kommun och primär-vård. Medarbetarna på mottagningen på Öckerö kommer kunna erbjudas andra tjänster inom verksamheten, bland annat på de enheter som tar över ansvaret för patienterna. I flera fall kommer därför kontinuiteten för patienten att upprätthållas. Vissa patienter kommer dock att behöva byta kontakter. Kvaliteten i vården bedöms öka på så sätt att patienterna får tillgång till bredare kompetens vad gäller subspecialiserad kunskap och behandlingsinterventioner som finns på en större mottagning. Vården blir också mer stabil patientsäkerhetsmässigt då en liten mottagning som den på Öckerö är mycket sårbar vid frånvaro av personal. Förändringen planeras tidigast till mars/april 2021. För västra hälso- och sjukvårdsnämnden är det viktigt att förändringen säkerställs med avseende på mobila team, samverkan med kommunen och digitalisering. Det är också viktigt med en tydlig tidplan för förändringen och att uppföljning av förändringen finns med i tidplanen.
Full källtext :
§ 272 Samråd om utbudspunktsförändring – psykiatrimottagning Öckerö, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Diarienummer HSNV 2019-00080
Beslut
1. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att inte gå vidare med utbudsförändringen. Deltar inte i beslutet och protokollsanteckning Ledamöterna för Grönblå deltar inte i beslutet. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden medger att protokollsanteckning från ledamöterna för Grönblå får bifogas till protokollet (bilaga § 172d).
Sammanfattning av ärendet
Vid förändringar av vårdgivares utbudspunkter ska enligt reglemente samråd ske med berörd hälso- och sjukvårdsnämnd.
Ärendet
handlar om att Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) föreslår att psykiatrimottagningen på Öckerö stängs och att patienterna överförs till subspecialiserade öppenvårdsenheter inom vuxenpsykiatrin. Små utlokaliserade öppenvårdsenheter har svårt att upprätthålla den kompetens som krävs för att ge en evidensbaserad vård till specialistpsykiatrins olika diagnosgrupper. Föränd-ringen är också ett led i verksamhetens anpassning för en budget i balans. Cirka 300 patienter får idag vård vid psykiatrimottagningen på Öckerö. De största diagnosgrupperna avser affektiva sjukdomar och neuropsykiatriska funktionsned-sättningar men även psykossjukdomar och personlighetssyndrom omhändertas. Patienter med beroendesjukdomar och bipolära syndrom har tidigare överförts till subspecialiserade enheter i Göteborg. De berörda patienterna kommer behöva resa till Göteborg för att få sin vård. I genomsnitt handlar det om cirka 3-6 besök per år. En mindre grupp patienter behöver besök oftare. Bussförbindelserna är goda mellan upptagningsområdet och centrala Göteborg där enheterna som ska ta emot patienterna finns. Omställningen till fler digitala vårdmöten bedöms också möjliggöra god tillgänglighet även om det fysiska avståndet mellan patient och vårdgivare ökar. Dessutom kommer det
även fortsättningsvis att finnas möjlighet till mobila insatser för patienter med särskilda behov av att få vård i hemmiljö. Samverkan med vårdgrannar inom SU påverkas inte då mottagande enheter redan har upparbetade samverkanskanaler där. Samverkan med kommunala aktörer i upptagningsområdet behöver etableras av mottagande enheter. Dock finns på de mottagande enheterna lång erfarenhet av samverkan med kommun och primär-vård. Medarbetarna på mottagningen på Öckerö kommer kunna erbjudas andra tjänster inom verksamheten, bland annat på de enheter som tar över ansvaret för patienterna. I flera fall kommer därför kontinuiteten för patienten att upprätthållas. Vissa patienter kommer dock att behöva byta kontakter. Kvaliteten i vården bedöms öka på så sätt att patienterna får tillgång till bredare kompetens vad gäller subspecialiserad kunskap och behandlingsinterventioner som finns på en större mottagning. Vården blir också mer stabil patientsäkerhetsmässigt då en liten mottagning som den på Öckerö är mycket sårbar vid frånvaro av personal. Förändringen planeras tidigast till mars/april 2021. För västra hälso- och sjukvårdsnämnden är det viktigt att förändringen säkerställs med avseende på mobila team, samverkan med kommunen och digitalisering. Det är också viktigt med en tydlig tidplan för förändringen och att uppföljning av förändringen finns med i tidplanen. Beredning Styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhus behandlade ärendet 2020-10-30, § 145, Förändring av utbudspunkt för Psykiatrimottagning Öckerö. Koncernkontoret har föreslagit följande 1. Samråd har skett mellan styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och västra hälso- och sjukvårdsnämnden om utbudspunktsförändring avseende psykiatrisk mottagning Öckerö.
Beslutsunderlag
• Tjänsteutlåtande daterat 2020-11-01
Yrkanden på sammanträdet
Tomas Angervik (S) yrkar att inte gå vidare med utbudsförändringen enligt bilaga § 272a, Anette Holgersson (V) instämmer i yrkandet.
Christina Svensson (SD) med flera yrkar att inte gå vidare med utbudsförändringen enligt bilaga § 272b. Nicklas Attefjord (MP) yrkar att ärendet återremitteras för ytterligare beredning enligt bilaga § 272c. Beslutsgång Först ställer ordföranden yrkandet om återremittering mot att avgöra ärendet idag. Ordföranden finner att västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att avgöra ärendet idag Därefter ställer ordföranden yrkandet från Tomas Angervik (S) och yrkandet från Christina Svensson (SD) mot varandra och finner att västra hälso- och sjukvårdsnämnden bifaller Tomas Angerviks (S) yrkande. Därefter ställer ordförande proposition på Tomas Angervik (S) yrkande och finner att nämnden beslutar i enlighet med yrkandet om att inte gå vidare med utbudsförändringen. Samrådet avslutas därmed i oenighet.
Skickas till
• Sahlgrenska Universitetssjukhuset, sahlgrenska.universitetssjukhuset@vgregion.se • Emma Mattsson, enhetschef Överenskommelser, emma.mattsson@vgregion.se • Sofia Hedenlund, enhetschef Ekonomi HSN, sofia.hedenlund@vgregion.se • Emil Gisslow, avdelningschef Budget och verksamhetsuppföljning emil.gisslow@vgregion.se • Katarina Orrbeck, regionutvecklare Överenskommelser, kataina.orrbeck@vgregion.se • regionstyrelsen@vgregion.se, för vidare hantering
Lämna ett svar