Kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet till kommunstyrelsen med följande uppdrag :
1) de ekonomiska konsekvenserna för invånarna i Lunds kommun av att i leda Lunds avloppsvatten till ett ombyggt Sjölundaverk i Malmö respektive att behålla och uppgradera Källbyverket inte är tillräckligt utredda. Vilka skillnader i höjning av VA-taxan blir konsekvensen av de olika förslagen?
2) ett underlag utarbetas med analys av vad tillämpning av moderna kretsloppstekniker (där såväl dagvatten som gråvatten i större utsträckning separeras, cirkuleras i hållbara kretslopp och fördröjs för att minska belastningen på Källby reningsverk samt förebygga översvämningar) kan innebära för hur många kubikmeter avloppsvatten ett reningsverk behöver kunna behandla
3) att alternativet med ett uppgraderat Källby reningsverk med tillämpning av teknik som leder till att läkemedelsrester och andra harmfulla substanser inte läcker ut och spridas i ekosystemen utreds som alternativ till att flytta avloppsreningen till Malmö stad.
4) en sårbarhetsanalys av de båda alternativen för omhändertagande av avloppsvatten utarbetas, samt att utarbeta en modell för fördelning av investeringarna mellan deltagande kommuner i nya Sjölunda som utöver förväntad befolkning även beaktar de investeringsbehov som respektive deltagande kommun har utan samverkan.
Ärendet :
Kommunfullmäktige i Lund beslutade 2016 att inriktningen är att Lunds avloppsvattenrening skall ske vid den lokalisering som finns vid Sjölunda i Malmö. VA SYDs förbundsfullmäktige hemställer nu hos kommunfullmäktige i Burlöv, Lomma, Lund och Malmö att senast februari 2021 ta följande beslut.
a) Kommunen har som avsikt att ansluta sin allmänna avloppsanläggning till Nya Sjölunda inom Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne på det sätt som beskrivs i ärendet.
b) Uppgift om kommunens befolkningsprognos i bilaga 1 bekräftas för 2030 och för 2045 som används för ansökan av miljötillstånd [alternativt ersätts med kommunens val av befolkningsprognos].
c) Med detta inriktningsbeslut förbinder sig kommunen genom sitt VA-kollektiv att stå för sin andel av utredningskostnaderna enligt de principer som beskrivs i ärendet.
Full källtext :
§ 51 Lunds framtida avloppsrening Dnr KS 2020/0738
Beslut Kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet till kommunstyrelsen med följande uppdrag 1) de ekonomiska konsekvenserna för invånarna i Lunds kommun av att i leda Lunds avloppsvatten till ett ombyggt Sjölundaverk i Malmö respektive att behålla och uppgradera Källbyverket inte är tillräckligt utredda. Vilka skillnader i höjning av VA-taxan blir konsekvensen av de olika förslagen? 2) ett underlag utarbetas med analys av vad tillämpning av moderna kretsloppstekniker (där såväl dagvatten som gråvatten i större utsträckning separeras, cirkuleras i hållbara kretslopp och fördröjs för att minska belastningen på Källby reningsverk samt förebygga översvämningar) kan innebära för hur många kubikmeter avloppsvatten ett reningsverk behöver kunna behandla 3) att alternativet med ett uppgraderat Källby reningsverk med tillämpning av teknik som leder till att läkemedelsrester och andra harmfulla substanser inte läcker ut och spridas i ekosystemen utreds som alternativ till att flytta avloppsreningen till Malmö stad. 4) en sårbarhetsanalys av de båda alternativen för omhändertagande av avloppsvatten utarbetas, samt att utarbeta en modell för fördelning av investeringarna mellan deltagande kommuner i nya Sjölunda som utöver förväntad befolkning även beaktar de investeringsbehov som respektive deltagande kommun har utan samverkan.
Reservationer Ledamöterna från Feministiskt Initiativ, Moderaterna, Liberalerna och Socialdemokraterna reserverar sig mot kommunfullmäktiges beslut. Följande skriftliga reservation ges in, Prot.Bil § 51/01.
Sammanfattning Kommunfullmäktige i Lund beslutade 2016 att inriktningen är att Lunds avloppsvattenrening skall ske vid den lokalisering som finns vid Sjölunda i Malmö. VA SYDs förbundsfullmäktige hemställer nu hos kommunfullmäktige i Burlöv, Lomma, Lund och Malmö att senast februari 2021 ta följande beslut. a) Kommunen har som avsikt att ansluta sin allmänna avloppsanläggning till Nya Sjölunda inom Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne på det sätt som beskrivs i ärendet. b) Uppgift om kommunens befolkningsprognos i bilaga 1 bekräftas för 2030 och för 2045 som används för ansökan av miljötillstånd [alternativt ersätts med kommunens val av befolkningsprognos]. c) Med detta inriktningsbeslut förbinder sig kommunen genom sitt VA-kollektiv att stå för sin andel av utredningskostnaderna enligt de principer som beskrivs i ärendet.
Anföranden Fredrik Ljunghill (M), Karin Svensson Smith (MP), Björn Abelson (S), Mats Olsson (V), Börje Hed (FNL), Anders Almgren (S), Johan Nilsson (C), Urban Nilsson (SD), Dmitri Ivanov (FI), Hedvig Åkesson (KD), Philip Sandberg (L), Jesper Sahlén (V), Nita Lorimer (V), Saima Jönsson Fahoum (V) och Annika Nilsson (FI) yttrar sig.
Yrkanden Fredrik Ljunghill (M) yrkar att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Karin Svensson Smith (MP) yrkar att kommunfullmäktige beslutar att kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet till kommunstyrelsen med följande uppdrag 1) de ekonomiska konsekvenserna för invånarna i Lunds kommun av att i leda Lunds avloppsvatten till ett ombyggt Sjölundaverk i Malmö respektive att behålla och uppgradera Källbyverket inte är tillräckligt utredda. Vilka skillnader i höjning av VA-taxan blir konsekvensen av de olika förslagen? 2) ett underlag utarbetas med analys av vad tillämpning av moderna kretsloppstekniker (där såväl dagvatten som gråvatten i större utsträckning separeras, cirkuleras i hållbara kretslopp och
fördröjs för att minska belastningen på Källby reningsverk samt förebygga översvämningar) kan innebära för hur många kubikmeter avloppsvatten ett reningsverk behöver kunna behandla 3) att alternativet med ett uppgraderat Källby reningsverk med tillämpning av teknik som leder till att läkemedelsrester och andra harmfulla substanser inte läcker ut och spridas i ekosystemen utreds som alternativ till att flytta avloppsreningen till Malmö stad. 4) en sårbarhetsanalys av de båda alternativen för omhändertagande av avloppsvatten utarbetas. Börje Hed (FNL) yrkar att kommunfullmäktige återremitterar ärendet till kommunstyrelsen för att utarbeta en modell för fördelning av investeringarna mellan deltagande kommuner i nya Sjölunda som utöver förväntad befolkning även beaktar de investeringsbehov som respektive deltagande kommun har utan samverkan. Börje Hed (FNL), Mats Olsson (V), Johan Nilsson (C), Urban Nilsson (SD) och Hedvig Åkesson (KD) instämmer i Karin Svensson Smiths (MP) återremissyrkande. Karin Svensson Smith (MP), Mats Olsson (V), Johan Nilsson (C), Urban Nilsson (SD) och Hedvig Åkesson (KD) instämmer i Börje Heds (FNL) återremissyrkande. Björn Abelson (S), Fredrik Ljunghill (M), Anders Almgren (S), Philip Sandberg (L), Dmitri Ivanov (FI) och Lena Fällström (S) yrkar avslag på båda återremissyrkandena.
Beslutsgång Ordföranden ställer först proposition på Karin Svensson Smiths (MP) återremissyrkande mot avslag och finner att kommunfullmäktige avslår återremissyrkandet. Omröstning begärs. Kommunfullmäktige godkänner följande voteringsordning.
Ja för avslag på återremissyrkandet. Nej för bifall till återremissyrkandet. Omröstningen utfaller enligt följande.
Namn Ersätter Parti Val
Mats Helmfrid (M) Moderaterna Ja
Lars V Andersson (C) Centerpartiet Nej
Lennart Prytz (S) Socialdemokraterna Ja
Alexander Lewerentz (M) Moderaterna Ja
Christer Wallin (M) Moderaterna Ja
Louise Rehn Winsborg (M) Moderaterna Ja
Fredrik Ljunghill (M) Moderaterna Ja
Birger Swahn (M) Moderaterna Ja
Rasmus Törnblom (M) Moderaterna Ja
Dan Ishaq (M) Moderaterna Ja
Göran Wallén (M) Moderaterna Ja
Adrian Borin (M) Moderaterna Ja
Klas Svanberg (M) Moderaterna Ja
Johan Nilsson (C) Centerpartiet Nej
Inga-Kerstin Eriksson (C) Centerpartiet Nej
Mattias Horrdin (C) Centerpartiet Nej
Philip Sandberg (L) Liberalerna Ja
Inger Tolsved Rosenkvist (L) Liberalerna Ja
Mia Honeth (L) Liberalerna Ja
Karl Branzén (L) Liberalerna Ja
Camilla Neptune (L) Liberalerna Ja
Cecilia Barnes (L) Liberalerna Ja
Gunnar Brådvik (L) Liberalerna Ja
Ursula Savonius (L) Liberalerna Ja
Christoffer Karlsson (L) Liberalerna Ja
Hedvig Åkesson (KD) Kristdemokraterna Nej
Agneta Lindskog (KD) Kristdemokraterna Nej
Anders Almgren (S) Socialdemokraterna Ja
Eva S Olsson (S) Socialdemokraterna Ja
Björn Abelson (S) Socialdemokraterna Ja
Fanny Johansson (S) Socialdemokraterna Ja
Sebastian Jaktling (S) Socialdemokraterna Ja
Lina Olsson (S) Socialdemokraterna Ja
Stig Svensson (S) Socialdemokraterna Ja
Eleni Rezaii Liakou (S) Socialdemokraterna Ja
Kenth Andersson (S) Socialdemokraterna Ja
Anna-Lena Hogerud (S) Socialdemokraterna Ja
Lena Fällström (S) Socialdemokraterna Ja
Mattias Olsson (S) Socialdemokraterna Ja
Angelica Svensson (V) Vänsterpartiet Nej
Helena Falk (V) Vänsterpartiet Nej
Mats Olsson (V) Vänsterpartiet Nej
Nita Lorimer (V)
Pontus Ekberg Kjellström
(V) Vänsterpartiet Nej
Saima Jönsson Fahoum (V) Vänsterpartiet Nej
Jesper Sahlén (V) Vänsterpartiet Nej
Karin Svensson Smith (MP) Miljöpartiet Nej
Axel Hallberg (MP) Miljöpartiet Nej
Yanira Difonis (MP) Miljöpartiet Nej
Peter Bergwall (MP) Ulf Nymark (MP) Miljöpartiet Nej
Ewa Björnberg (MP) Miljöpartiet Nej
Lars Wirtén (MP) Miljöpartiet Nej
Hans-Olof Andersson (SD) Sverigedemokraterna Nej
Urban Nilsson (SD) Sverigedemokraterna Nej
Dragan Brankovic (SD) Åsa Wittenfelt (SD) Sverigedemokraterna Nej
Victoria Tiblom (SD) Sverigedemokraterna Nej
Magnus Liljeroth (SD) Sverigedemokraterna Nej
Bengt Malmberg (SD) Sverigedemokraterna Nej
Maja Grubelic (FI) Feministiskt Initiativ Ja
Dmitri Ivanov (FI) Feministiskt Initiativ Ja
Börje Hed (FNL) Fornya Lund Nej
Jan Annerstedt (FNL) Fornya Lund Nej
Ann Tångmark (FNL) Fornya Lund Nej
Kerstin Frygner (FNL) Fornya Lund Nej
Carl Gustaf Jönsson (FNL) Fornya Lund Nej
Istvan Ulvros (FNL) Fornya Lund Nej Omröstningen utfaller med 35 Ja-röster mot 30 Nej-röster.
Enligt reglerna om minoritetsåterremiss bifaller således kommunfullmäktige Karin Svensson Smiths (MP) återremissyrkande. Ordföranden ställer därefter proposition på Börje Heds (FNL) återremissyrkande mot avslag och finner att kommunfullmäktige avslår återremissyrkandet. Omröstning begärs. Kommunfullmäktige godkänner följande voteringsordning. Ja för avslag på återremissyrkandet. Nej för bifall till återremissyrkandet. Omröstningen utfaller enligt följande.
Namn Ersätter Parti Val
Mats Helmfrid (M) Moderaterna Ja
Lars V Andersson (C) Centerpartiet Nej
Lennart Prytz (S) Socialdemokraterna Ja
Alexander Lewerentz (M) Moderaterna Ja
Christer Wallin (M) Moderaterna Ja
Louise Rehn Winsborg (M) Moderaterna Ja
Fredrik Ljunghill (M) Moderaterna Ja
Birger Swahn (M) Moderaterna Ja
Rasmus Törnblom (M) Moderaterna Ja
Dan Ishaq (M) Moderaterna Ja
Göran Wallén (M) Moderaterna Ja
Adrian Borin (M) Moderaterna Ja
Klas Svanberg (M) Moderaterna Ja
Johan Nilsson (C) Centerpartiet Nej
Inga-Kerstin Eriksson (C) Centerpartiet Nej
Mattias Horrdin (C) Centerpartiet Nej
Philip Sandberg (L) Liberalerna Ja
Inger Tolsved Rosenkvist (L) Liberalerna Ja
Mia Honeth (L) Liberalerna Ja
Karl Branzén (L) Liberalerna Ja
Camilla Neptune (L) Liberalerna Ja
Cecilia Barnes (L) Liberalerna Ja
Gunnar Brådvik (L) Liberalerna Ja
Ursula Savonius (L) Liberalerna Ja
Christoffer Karlsson (L) Liberalerna Ja
Hedvig Åkesson (KD) Kristdemokraterna Nej
Agneta Lindskog (KD) Kristdemokraterna Nej
Anders Almgren (S) Socialdemokraterna Ja
Eva S Olsson (S) Socialdemokraterna Ja
Björn Abelson (S) Socialdemokraterna Ja
Fanny Johansson (S) Socialdemokraterna Ja
Sebastian Jaktling (S) Socialdemokraterna Ja
Lina Olsson (S) Socialdemokraterna Ja
Stig Svensson (S) Socialdemokraterna Ja
Eleni Rezaii Liakou (S) Socialdemokraterna Ja
Kenth Andersson (S) Socialdemokraterna Ja
Anna-Lena Hogerud (S) Socialdemokraterna Ja
Lena Fällström (S) Socialdemokraterna Ja
Mattias Olsson (S) Socialdemokraterna Ja
Angelica Svensson (V) Vänsterpartiet Nej
Helena Falk (V) Vänsterpartiet Nej
Mats Olsson (V) Vänsterpartiet Nej
Nita Lorimer (V)
Pontus Ekberg Kjellström
(V) Vänsterpartiet Nej
Saima Jönsson Fahoum (V) Vänsterpartiet Nej
Jesper Sahlén (V) Vänsterpartiet Nej
Karin Svensson Smith (MP) Miljöpartiet Nej
Axel Hallberg (MP) Miljöpartiet Nej
Yanira Difonis (MP) Miljöpartiet Nej
Peter Bergwall (MP) Ulf Nymark (MP) Miljöpartiet Nej
Ewa Björnberg (MP) Miljöpartiet Nej
Lars Wirtén (MP) Miljöpartiet Nej
Hans-Olof Andersson (SD) Sverigedemokraterna Nej
Urban Nilsson (SD) Sverigedemokraterna Nej
Dragan Brankovic (SD) Åsa Wittenfelt (SD) Sverigedemokraterna Nej
Victoria Tiblom (SD) Sverigedemokraterna Nej
Magnus Liljeroth (SD) Sverigedemokraterna Nej
Bengt Malmberg (SD) Sverigedemokraterna Nej
Maja Grubelic (FI) Feministiskt Initiativ Ja
Dmitri Ivanov (FI) Feministiskt Initiativ Ja
Börje Hed (FNL) Fornya Lund Nej
Jan Annerstedt (FNL) Fornya Lund Nej
Ann Tångmark (FNL) Fornya Lund Nej
Kerstin Frygner (FNL) Fornya Lund Nej
Carl Gustaf Jönsson (FNL) Fornya Lund Nej
Istvan Ulvros (FNL) Fornya Lund Nej Omröstningen utfaller med 35 Ja-röster mot 30 Nej-röster. Enligt reglerna om minoritetsåterremiss bifaller således kommunfullmäktige Börje Heds (FNL) återremissyrkande.
Underlag för beslut
Protokollsutdrag KS 2021-02-03 § 41, inkl. reservationer (C, MP och SD)
Fortsatt drift eller nedläggning av Källby Avloppsreningsverk – Sven Landelius Consulting AB, ERAN Miljökonsult AB, FRELON AB, 2020-09-07
Lunds framtida avloppsreningsverk 2050 – utredning WSP, 2020-04-06
Protokollsutdrag KS AU beredande 2021-01-25 § 6
Synpunkter från Sven Landelius Consulting AB med anledning av kommunkontorets rapport Lunds framtida avloppslösning, inkl. bilaga
Kommunkontorets tjänsteskrivelse 2021-01-18
Kommunkontorets Rapport 2021-01-18 Lunds framtida avloppsrening
Protokollsutdrag KF 2016-12-20 § 305 Hemställan om beredning
Protokollsutdrag KS 2020-11-04 § 336 Lunds framtida avloppsrening, inkl. reservationer (MP och SD)
Protokollsutdrag från förbundsfullmäktige VA Syd 2020-10-23, dnr 20/01795 Förslag till inriktningsbeslut inför fortsatt process för VA Syd:s program Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne med bilagor: – Bilaga 2 Hållbar avloppsrening – en första beräkning av ekonomiska konsekvenser – Protokollsutdrag VA Syd förbundsstyrelse 2020-10-15 – Protokollsutdrag VA Syd Lunds äganämnd 2020-10-02 – Tjänsteskrivelse VA Syd Inriktningsbeslut om utökad samverkan om avloppsvattenrening 2020-10-02
Va Syds rapport Lunds framtida avloppsrening – underlag som svarar på Lunds kommuns utredningsdirektiv 2021-01-18
Ekologigruppens rapport Källby dammar efter reningsverkets flytt 2019-03-19
Ekologigruppens rapport Förstudie av hydrologiska och biologiska konsekvenser i Höje å vid nedläggning av Källby avloppsreningsverk 2020-12-11
PM Advokatfirman Foyen Juridisk bedömning av naturreservat
Beslutet skickas till För verkställighet eller motsvarande åtgärd: Kommunkontoret, ledningsstöd För kännedom: Byggnadsnämnden Tekniska nämnden
Lämna ett svar