I anslutning till budget 2020 lämnade kommunfullmäktige ett uppdrag till servicenämnden att, i samarbete med barn- och utbildningsnämnden, omedelbart starta arbetet med att minska serveringssvinnet. Uppdraget ska innebära minskade kostnader med 1,6 mnkr per år. Från 2020 förväntas besparingen uppgå till hälften av detta och från 2021 förväntas besparingen nå full effekt.
Servicenämnden har nu lämnat in delrapportering av uppdraget, vilket sammanfattas nedan.
Ärendet :
Det totala matsvinnet består av tre olika sorters svinn, kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Serviceförvaltningen har målsättning att allt matsvinn ska minska, därför redovisas matsvinnet i sin helhet. Från och med 2019 finns en nationell kartläggning via Livsmedelsverket. Resultatet från verksamhetens mätning våren 2020 i jämförelse med denna visar att Falkenbergs kommuns förskolor och grundskolor ligger i paritet med de nationella värdena.
Ett samarbete med förskolans rektorer och enhetscheferna på kost- och städservice har startat för att bland annat hitta sätt att rapportera frånvaro, minska svinn men ändå tillgodose barns behov av matträning.
Grundskolan rapporterar från och med vårterminen 2020 frånvaro till köken varje dag, för att på så vis minska överproduktion.
Nedan beskrivs resultatet av effektivisering av matsvinn baserat på vårens mätning. För att ange svinnets värde används ”Göteborgsmodellen för mindre matsvinn”, ett verktyg för att minska matsvinn framtaget av Göteborgs stad vilket används nationellt. Värdet av matsvinn beräknas till 30 kr/kg. Värdet redovisas också med 2019 års siffror, som jämförelse för att visa hur resultatet hade legat ett normalår (utan Covid19).
38
Full källtext :
§ 188
Delrapportering av uppdrag i budget – Minskat
serveringssvinn, KS 2020/253
Beslut
Kommunfullmäktige beslutar
1. Godkänna delrapporteringen av uppdraget om minskat serveringssvinn.
Beskrivning av ärendet
I anslutning till budget 2020 lämnade kommunfullmäktige ett uppdrag till
servicenämnden att, i samarbete med barn- och utbildningsnämnden,
omedelbart starta arbetet med att minska serveringssvinnet. Uppdraget ska
innebära minskade kostnader med 1,6 mnkr per år. Från 2020 förväntas
besparingen uppgå till hälften av detta och från 2021 förväntas besparingen
nå full effekt.
Servicenämnden har nu lämnat in delrapportering av uppdraget, vilket
sammanfattas nedan.
Det totala matsvinnet består av tre olika sorters svinn, kökssvinn,
serveringssvinn och tallrikssvinn. Serviceförvaltningen har målsättning att
allt matsvinn ska minska, därför redovisas matsvinnet i sin helhet. Från och
med 2019 finns en nationell kartläggning via Livsmedelsverket. Resultatet
från verksamhetens mätning våren 2020 i jämförelse med denna visar att
Falkenbergs kommuns förskolor och grundskolor ligger i paritet med de
nationella värdena.
Ett samarbete med förskolans rektorer och enhetscheferna på kost- och
städservice har startat för att bland annat hitta sätt att rapportera frånvaro,
minska svinn men ändå tillgodose barns behov av matträning.
Grundskolan rapporterar från och med vårterminen 2020 frånvaro till köken
varje dag, för att på så vis minska överproduktion.
Nedan beskrivs resultatet av effektivisering av matsvinn baserat på vårens
mätning. För att ange svinnets värde används ”Göteborgsmodellen för
mindre matsvinn”, ett verktyg för att minska matsvinn framtaget av
Göteborgs stad vilket används nationellt. Värdet av matsvinn beräknas till
30 kr/kg. Värdet redovisas också med 2019 års siffror, som jämförelse för
att visa hur resultatet hade legat ett normalår (utan Covid19).
Förskola
2019, januari-augusti: 137 850 kr (normalår utan covid-19)
2020, januari-augusti: 119 000 kr (med covid-19)
Grundskola
2019, januari-augusti: 151 442 kr (normalår utan covid-19)
2020, januari-augusti: 148 788 kr (med covid-19)
Totalt
2019, januari-augusti: 289 292 kr (normalår utan covid-19)
2020, januari-augusti: 267 442 kr (med covid-19)
800 tkr motsvarar 28 g svinn/portion. Idag har förskolorna 70 g
svinn/portion och grundskolorna 47 g svinn/portion. För att uppnå detta
krävs stora insatser av både den pedagogiska verksamheten och
kökspersonal. Normalt är det en kraftig sänkning vid en initial insats, denna
planas ut och blir mindre när man uppnått ett visst resultat. Matsvinn på
förskolorna riskerar att öka när kök blir serveringskök.
För att nå ytterligare 800 tkr 2021 måste svinnet minska till 0 g/portion
totalt svinn. Nationellt medianvärde 35 g/portion. Ett första steg är att nå
den nationella medianen på 35 g. Nästa steg är att komma ner till 28 g. Detta
innebär en stor beteendeförändring och beräknas ta långt tid
Motivering av beslut
Uppdraget lämnades till servicenämnden i samband med budget 2020.
Uppdraget ska delrapporteras i november 2020. Slutrapportering sker till
budgetberedningen 2021.
Ekonomi
Beslutet i sig påverkar inte kommunens ekonomi.
Underlag för beslut
Beslutsförslag 2020-09-30
Servicenämnden 2020-09-23, § 86
39
Lämna ett svar