Samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen har beslutat att ett arbete måste genomföras för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Västra Götalandsregionens barn- och ungdomspsykiatriska verksamheter har under flera års tid haft stora utmaningar med en låg måluppfyllelse i förhållande till vårdgarantin 30 dagar till första besök, till fördjupad utredning och behandling.
Ärendet :
Uppdraget är:
• Att fokusera på ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin samt återkomma med förslag.
• Löpande återrapportera till HSN om arbetet med ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin. Målsättningen är att kontinuerligt öka tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin för att minst uppnå ett riksgenomsnitt inom de vedertagna indikatorerna. Ett gemensamt omtag krävs för att nå resultat. Erfarenheter från utvecklingsarbeten i andra regioner och från Sveriges kommuner och regioner (SKR) ska tas tillvara. Region Stockholm och Skåne har hög tillgänglighet på grund av att båda regionerna arbetar efter något som benämns som En väg in. Östra hälso- och sjukvårdsnämnd får under sammanträdet en återrapportering om omvärldsbevakning, aktuell statistik och möjliga förslag.
Full källtext :
§ 160 Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Diarienummer HSNÖ 2020-00135
Beslut
1. Östra hälso- och sjukvårdsnämnd noterar informationen.
Sammanfattning av ärendet
Samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen har beslutat att ett arbete måste genomföras för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Västra Götalandsregionens barn- och ungdomspsykiatriska verksamheter har under flera års tid haft stora utmaningar med en låg måluppfyllelse i förhållande till vårdgarantin 30 dagar till första besök, till fördjupad utredning och behandling. Uppdraget är: • Att fokusera på ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin samt återkomma med förslag. • Löpande återrapportera till HSN om arbetet med ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin. Målsättningen är att kontinuerligt öka tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin för att minst uppnå ett riksgenomsnitt inom de vedertagna indikatorerna. Ett gemensamt omtag krävs för att nå resultat. Erfarenheter från utvecklingsarbeten i andra regioner och från Sveriges kommuner och regioner (SKR) ska tas tillvara. Region Stockholm och Skåne har hög tillgänglighet på grund av att båda regionerna arbetar efter något som benämns som En väg in. Östra hälso- och sjukvårdsnämnd får under sammanträdet en återrapportering om omvärldsbevakning, aktuell statistik och möjliga förslag.
Beslutsunderlag
• Tjänsteutlåtande daterat 2020-12-07
Skickas till • Kaarina Sundelin, kaarina.sundelin@vgregion.se, för kännedom • Kunskapsstöd psykisk hälsa (KPH), kunskapsstod.psykiskhalsa@vgregion.se, för kännedom
Lämna ett svar